La liga

laligaDen spanska ligan sägs av många bedömare vara den bästa eftersom det spelas så bra fotboll. Bottenlagen backar inte hem som i många andra ligor utan bjuder upp till match med teknisk skicklig fotboll. Därför uppfattas La Liga, eller Primera Division som den egentligen heter, mycket jämnare än de övriga storligorna i Europa. Men det finns statistik som talar emot det.

Real Madrid har vunnit flest ligatitlar, 31 stycken. Barcelona är tvåa med 18. Athletic Madrid är trea med nio ligatitlar. Tillsammans med Athletic Bilbao har Barcelona och Real Madrid aldrig åkt ur den högsta divisionen. De sju övriga klubbarna som var med första säsongen 1928/29 var Real Sociedad, Arenas Club de Getxo, Real Union, Athletic Madrid, Espanyol, CE Europa och Racing Santander.

Många unga fotbollstalanger från Sydamerika brukar börja sin karriär i Spanien eftersom kulturskillnaden där inte är så stor. Därför har de sämre lagen i Spanien kunnat värva heta löften från främst Brasilien och Argentina som de mindre klubbarna i England, Tyskland och Italien inte kunnat drömma om.

Spansk fotboll sänds i Sverige via TV4:s olika kanaler. Den hetaste matchen är givetvis mötet mellan Barcelona och Real Madrid. Cirka 250 miljoner tv-tittare runt om i världen brukar följa El Clasico.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*