Premier League

premierleagueFå utländska ligor har fascinerat svenska folket lika mycket som Premier League. Det hela började 1969 då Lars-Gunnar Björklund drog igång Tipsextra i SVT. I programmet sändes en fotbollsmatch från den engelska högstadivisionen under lördagseftermiddagarna. Först ut var Wolverhampton – Sunderland. Tipsextra blev väldigt populärt och lockade var tredje tv-tittare.

2008 rankar Uefa Premier League som den bästa ligan i Europa. Det är första gången på 23 år som den engelska högstadivisionen fått den utmärkelsen. Men det är inte så konstigt. Säsongen 2007/08 tog sig samtliga lag från Premier League vidare till kvartsfinal i Champions League, och finalen blev en helengelsk uppgörelse mellan Manchester United och Chelsea. Mellan 2005 och 2008 har Champions League-finalerna innehållit åtminstone ett lag från England.

En anledning till detta är att klubbarna i Premier League haft betydeligt mer pengar att spendera än tidigare. Exempelvis är lönerna i England dubbelt så höga som i Italien. Drygt 1,4 miljarder pund betalar Premier League-klubbarna i årslöner tillsammans. Hemma i Sverige är det inte heller SVT som längre sänder engelsk fotboll, utan det har köpts över av betalkanalerna.

Sedan Premier League skapades 1992 är det Manchester United som varit det särklassigt mest framgånsrika laget med 10 titlar. De fyra bäst lagen i Premier League får spela i Champions League. Femman får spela i Uefacupen tillsammans med vinnarna från FA-cupen och ligacupen. De tre lägst placerade lagen åker ur Premier League till League Championship. Målskillnad separerar lag som hamnar på lika många poäng.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*