Serie A

serieaDen italienska ligan benämns ofta som den med högst status. Och det kanske inte är så konstigt. Klubbarna från Serie A har tillsammans varit med i fler europacupfinaler än vad klubbarna från någon annan liga har. Totalt 25 finaler har de italienska lagen varit med i.

Ingen annan liga har heller haft lika många guldbollenvinnare, priset som tilldelas årets bästa spelare.

Men Serie A har tappat något de senaste åren och ligan rankas enligt Uefa som den tredje bästa i Europa efter engelska Premier League och spanska La Liga. En anledning är de många korruptionsskandaler och andra ekonomiska problem som nystats upp de senaste åren och som inneburit att bland annat storlag som Juventus och Fiorentina degraderats från Serie A, men därefter tagit sig tillbaka.

Det laget som vinner Serie A får ta emot den stora pokalen, eller Scudetton som den kallas. Scudetton betyder den lilla skölden eftersom en ligatitel vid Serie A:s begynnelse innebar att mästarlaget säsongen därpå skulle bära en långärmad väst utanpå matchtröjan med de italienska flaggfärgerna.

Till skillnad fån många andra ligor säljs inte tv-rättigheterna från Serie A, utan från respektive klubb vilket innebär att vissa kanaler bara får visa vissa lag. I Sverige är det TV 4 och Canal Plus som köpt rättigheterna till många matcher från Serie A.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*