Vem vinner EM-2016

Det är inte bara bläckfisken Paul som är duktig på att tippa stora mästerskap. Varje gång när ett fotbolls-VM eller ett EM drar igång, blir många av oss fotbollsexperter över en natt. Fotbollen spelar den centrala rollen i våra liv varannan sommar – varje jämnt år.
Vi påstår inte att vi är bäst i världen på att sia om hur EM i fotboll i Frankrike slutar. Målet med denna artikel är att erbjuda våra läsare några inte alltför seriösa metoder för att räkna fram vem som vinner EM-titeln denna sommar. Vår utgångspunkt för flera av våra påståenden kommer från en EM-guide, där det bland annat finns djupare information om lag, matcher och spelform.
EM-vinnare enligt en historiker
Frågar vi en professor i historia om vem som kammar hem segern i finalen i Paris, kommer vi säkert att få höra en del om hur det tidigare har gått i EM för landlagen. Det allra första europeiska mästerskapet i fotboll – European Nations Cup eller Europacupen – spelades i Frankrike 1960. Nu är EM tillbaka hos samma värdnation för sin femtonde upplaga.
De stora europeiska fotbollsnationerna – Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien och England – har stått värd för precis hälften av alla EM som hittills har spelats – 7 av 14. Sedan 1984 har inte värdnationen vunnit i EM. Att Frankrike minst når semifinal är en självklarhet enligt varje fotbollshistoriker.
Vidare är det högst osannolikt att Spanien inte lyckas nå semin efter två EM-vinster i rad.
Det finns alltid minst ett lag med i semifinalen som inte är bland ”Big 5”-nationerna. I detta EM ser det ut att bli Belgien.
Tyskland är regerande VM-mästare och brukar göra bra ifrån sig i EM-sammanhang. De kommer med all sannolikhet att gå till semifinal.
Ekvationen fungerar dock inte riktigt då chanserna är stora att Tyskland möter Belgien redan i kvartsfinalen (Vinnarna i Grupp C och Grupp E möter varandra om respektive vinner i åttondelen). Det gör att Italien och Portugal har rätt stora chanser att nå semifinalen.
Frankrike vann EM två gånger – hemma 1984 och i grannländerna Belgien/Holland 2000. De brukar göra riktigt bra ifrån sig i mästerskap som äger rum i de fransktalande länderna. De vann hemma-VM 1998. Dessutom nådde de finalen i grannlandet Tyskland i VM-2006.
Fotbollshistoriker tippar på att Frankrike vinner EM-2016.
EM-vinnare enligt en civilekonom
För en civilekonom är det pengarna som är av allra största vikt. Hur mycket spelarna i landslagen är värda är avgörande. De unga fotbollstalangerna har dock alltid en övervärdering, vilket gör att en formel måste appliceras där spelarnas värde justeras utefter deras ålder.
På gruppnivå är det inte relevant att göra justeringen. Frankrike, England, Tyskland, Spanien, Italien, Belgien, Portugal bör nå kvartsfinalen utan problem. Polen, Kroatien, Ryssland, Schweiz och Turkiet slåss om den sista platsen i kvartsfinalen. Vilket lag som får platsen beror i mångt och mycket på vem som möter vem i åttondelen.
Spanien (632 miljoner euro) möter England (352 miljoner euro) och Frankrike (444 miljoner euro) möter Tyskland (587 miljoner euro) på semifinalsstadie enligt civilekonomen. Alla värden är enligt fotbollssajten Transfermarkt.
För att förstå att Spanien når final behövs det ingen åldersjustering, men för matchen mellan Tyskland och Frankrike krävs det en analys. Pogba (23 år), Griezmann (25 år) kostar ca 60 miljoner euro var. Varane och Martial är båda under 20 år och har ett värde på 30 miljoner euro var. I Tyskland är det bara Mario Götze – mannen som gjorde det avgörande målet i VM-finalen – som är både under 25 år gammal och värderas till över 30 miljoner. Detta gör att Spanien möter Tyskland i finalen.
I Spaniens landslag är det defensiva spelare som Busquets, Pique, Jordi Alba och Sergio Ramos som har högst värde tillsammans med några mittfältare som är helt ur form såsom Fábregas och Isco. Det gör att Tyskland vinner EM om man får tro en civilekonom.
EM-vinnare enligt en politiker
Det har hänt mycket i Europa de senaste åren. Hela EU-projektet står inför en del problem. Både Frankrike och Belgien har stått under press och Bryssel behöver några bra nyheter. EM kan bli en inspirerande fest för hela Europa och då gäller det att rätt lag vinner.
Belgiens fotbollslandslag har länge varit en symbol för Belgien – ett lag där flamländare och valloner spelar sida vid sida med en del spelare med utländsk härkomst. Det vore rimligt att anta att det är Belgien som är EU:s främsta val om de får välja EM-vinnaren.
Det får de så klart inte för fotbolls-EM avgörs på fotbollsplanen. Ofta blir det dock så att det blir precis som politikerna vill även om de inte riktigt har makten att påverka.
Belgien vinner EM om en politiker får välja.
EM-vinnare enligt en geograf
Spanien har dominerat i Europa sedan 2008, men nu är deras tid över. I andra EM-mästerskap, än 2008 och 2012 sedan det nya EM-formatet infördes, har vinnarlandet legat på ungefär samma breddgrader som arenorna där EM-matcherna spelades. Det inkluderar Greklands seger i Portugal och Danmarks vinst i EM i Sverige 1992.
Det gör att Frankrike, Tyskland, Tjeckien, Polen och Ukraina har en liten fördel. Tyskland och Frankrike är favoriter och har störst chanser att vinna, men kommer med all sannolikhet att ställas mot varandra redan i semifinalen på grund av lottningen. Paris ligger på ungefär samma breddgrad som München där de flesta tyska landslagsmän spelar. Vinnaren i denna match vinner hela EM. Då de flesta franska spelare spelar till vardags i Premier League och Serie A – i länder som inte ligger på samma breddgrader, är det Tyskland med 70-80 procent av spelare från Bundesliga som är favoriter.
Geografen tippar att vinnaren i semifinalen mellan Frankrike och Tyskland i Marseille den 7 juni, vinner hela EM. Och denna match vinns av Tyskland.
EM-vinnare enligt en statistiker
Precis som geografen, tror statistikern på att både Tyskland och Frankrike gör bra ifrån sig i EM-turneringen. Tyskland brukar ha problem i matcher mot Frankrike. Bortsett från Tysklands vinst i VM i Rio har Frankrike 5 vinster , 1 oavgjort och 1 förlust på sju senaste matcher – mellan 1996 och 2016. Frankrike går till final.
Spanien möter Frankrike i final på Saint-Denis den 10:e juli. Frankrike har en riktigt grym hemmastatistik i matcher mot Spanien de senaste 40 åren – 6 seger, 2 oavgjorda och 2 förluster. 2013 blev det en vinst för Spanien med 1-0 på bortaplan efter det att Paul Pogba har blivit utvisad och Pedro gjorde ett snyggt mål. Det behövs något extra för att Spanien ska slå Frankrike i finalen i Paris och just nu är det oklart vad Spanien har att komma med.
Statistikern tippar på Frankrikes vinst i EM-2016.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*