Ny mållinjeteknik bedömer mål eller inte mål

Att döma matcher är inte alltid det lättaste jobbet. Flera gånger blir domare utbuade för en fel bedömning eller en bedömning som inte ligger i fansen smak. Sikten en domare har över planen är väldigt begränsad och därmed kan en domare inte se allt som föregår på samma sätt som publiken.
I och med den vetskapen har en teknologi skapats som ska känna av om bollen går i mål eller inte. Den bygger på ett system som är dansk-tyskt och heter GoalRef som med magnetiska sensorer ska känna av bollen. Ett annat system som också väger in används redan inom tennisen och heter Hawk-Eye.
Denna teknologi har Fifa tänkt testa under klubblags-VM och första matchen blir mellan Auckland City och Sanfrecce Hiroshima. Före matchen kommer domarna att testa om systemet fungerar. Precis som de går igenom andra säkerhets grejer innan match. Däremot vill Fifa poängtera att det fortfarande är upp till domaren om denne ska ignorera signalen eller inte. Med andra ord kan domaren strunta i signalen systemet ger. För även om det är en teknologi som är skapt för att känna av mål så kan ju något misstag skett. Även om bollen gått i mål kan det ha varit offside eller fulspel på planen innan.

Teknologin påverkar inte fotbollens fart, värde eller andra viktiga saker.
– Det finns ingen anledning att motsätta sig teknologin, säger Valcke, Fifas generalsekreterare.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*